stansen metaal

Stansen metaal – Replato is de specialist in stansen van verschillende metaalsoorten zoals bijvoorbeeld aluminium.

Stansen metaal

Inhoudsopgave

Replato de specialist in stansen metaal

Stansen metaal - het proces

Wat is metaal stansen en hoe vindt het proces plaats? Ontdek meer over het stansen van metaal metaalponsproces van Replato en de metalen waarmee we kunnen werken.


Replato is onder andere een specialist in het stansen van zowel grote als kleine aantallen. Van advies en ontwerp tot stansbewerkingen. Dankzij onze gevestigde expertise zijn we in staat om te voldoen aan de behoeften van klanten voor het stansen van metaal en aluminium.

Wat is stansen metaal?

Metaal stansen is het proces waarbij een vorm op een oppervlak wordt gedrukt door druk of percussie met een stalen ponsgereedschap. Bij het metaalponsproces wordt het materiaal van een stuk plaatmetaal verwijderd door voldoende snijkracht uit te oefenen. De metalen die kunnen worden geponst zijn verschillend: staal, ijzer, koper en aluminium. Ieder metaal heeft zijn eigen hardheid en heeft voldoende druk nodig om stoten zonder onvolkomenheden uit te voeren.

Aluminium stansen

Hoe vindt het aluminium stansen plaats?

Het stansen metaal begint met het snijden en doorboren van plaatstaal tot 25-30 mm dik om metalen precisieonderdelen te maken. De druk die door de pons op het plaatmetaal wordt uitgeoefend, resulteert in eerste instantie in plastische vervorming van het materiaal en vervolgens, wanneer de uitgeoefende spanning de schuifsterkte van het materiaal overschrijdt, wordt de vezelachtige structuur (typisch voor plaatmetaal) doorgesneden. het materiaal dat resulteert in de fysieke scheiding van het onderdeel binnen het gereedschap.

Wat zijn de belangrijkste stappen van het proces?

Het stansen van koud metaal wordt uitgevoerd met matrijzen die op persen zijn gemonteerd. Concreet wordt het uitgevoerd met een pons die, via een plaat verbonden met de persslede, de matrijs binnendringt en het plaatwerk snijdt volgens de vorm van zowel de pons als de matrijs (de contouren van de pons en het gat in de matrijs vormen de snijdelen die het stansen zullen bedienen).

Het gestanste voorwerp valt onder de matrijs (en wordt van daaruit opgepakt), doordat de matrijs een gedeelte heeft dat van boven naar beneden breder wordt.

Terwijl het naar beneden gaat, dringt de pons door de plaat waardoor de vezelachtige structuur vervormt, en de plaat begint de matrijs te penetreren. Op deze manier vervormt het plaatwerk, met afronding van de stansranden, in de bovenste contactgebieden met de stempel en onderste contactgebieden met de matrijs.

Wanneer de afschuifbreukspanning van het materiaal wordt bereikt, wordt een breukoppervlak gegenereerd dat het geponste object scheidt van de rest van het plaatwerk. Vervolgens blijft de pons het geponste stuk in de matrijs duwen totdat het eruit valt.

Om de juiste positionering van het plaatwerk boven de matrijs te garanderen, is er een plaatwerkgeleidingssysteem en in het geval van dunne platen wordt ook een plaatwerkpers gebruikt om te voorkomen dat het plaatwerk zelf, vanwege de spanning veroorzaakt door de pons, van buigen en vervormen tijdens het stampen, waardoor vervormde onderdelen worden geproduceerd. Dit is wat stansen metaal in een notendop betekent.

Stansen door Replato

Bent u op zoek naar een partner die gespecialiseerd is in metaal stansen? Replato is al meer dan 100 jaar de Nederlandse fabrikant voor het stansen van metaal. Aluminium wordt het vaakst gestanst. Mee weten over aluminium stansen of metaal stansen? Neem contact op met Replato. Wij vertellen je graag meer over het proces, de levering en de aandachtspunten om rekening mee te houden bij het metaal stansen.

Contactgegevens stansen metaal

  • Van Weerden Poelmanweg 9
  • 7602 PC Almelo
  • info@replato.nl
  • Tel:+31(0)5468611116
  • Nederland

Handige links