Lamp kopen bij Sisällä interieur & gifts

Lamp kopen moeilijk? Sisällä geeft gratis tips!

Lamp kopen? Hier onze tips

Lamp kopen bij Sisällä interieur & gifts

Lamp kopen? Eerst even wat theorie

Ben je op zoek naar nieuwe verlichting? Wil je een andere lamp kopen? Of heb je misschien wel een nieuw huis in te richten, dan is een verlichtingsplan (klinkt eng, valt mee) een goed idee om dure miskopen te voorkomen. Want verlichting en lampen zijn er in allelei soorten en maten, maar vooral ook met verschillende doelen. Dus eerst even een lesje theorie voordat je naar de winkel rent.

Soorten verlichting, elk met een eigen doel:

 • Algemene verlichting / basisverlichting
  Het doel van dit type verlichting is te zorgen dat er voldoende licht in de ruimte komt waardoor de kamer egaal en diffuus verlicht wordt. Dit komt het meest overeen met daglicht en zal zo min mogelijk schaduwwerking veroorzaken. Kortom, het licht waarom de lamp ooit bedacht is: het verlengen van de dag na de ondergaande zon.
 • Werkverlichting / functionele verlichting
  Dit is gericht licht dat wordt gezien als aanvulling op de basis verlichting. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een leeslamp naast je bank of de spotjes boven het aanrecht. Belangrijk is dat je niet in de (vaak felle) lichtbron kijkt en dat er geen schaduwwerking optreedt.
 • Accentverlichting
  Dit type verlichting is ervoor om een object of plek extra uit te lichten om er de aandacht op te vestigen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan het uitlichten van een schilderij of een mooie sculptuur. Vaak worden voor dit type verlichting spots gebruikt die gericht kunnen worden.
 • Sfeerverlichting
  Bij sfeerverlichting staat de esthetiek (‘de looks’) voorop. Het hoeft niet persé het armatuur te zijn wat opvalt, maar dit geldt ook voor de lichtbron zelf. Sfeerlampen geven minder licht dan de overige soorten verlichting maar zijn wél de eyecatchers van de ruimte. Ook decoratieve verlichting zoals kaarsen en een haardvuur worden tot de sfeerverlichting gerekend.

En dan nu de lamp kopen!

Een lamp kopen … ondanks de theorie van hierboven blijft het een lastig verhaal. Niet in de eerste plaats omdat er zo ontzettend veel keus is in armaturen, lichtbronnen en vooral … prijsklassen. Want een lamp kopen kan behoorlijk prijzig zijn. Hoeft niet erg te zijn als je je ervan bewust bent, je wat unieks zoekt én je portemonnee groot genoeg is voor dat budget. En wil je een goedkopere lamp kopen? Die zijn er natuurlijk ook!

 • Soorten armaturen
  Wil je een lamp kopen om hem boven je tafel te hangen? Of ben je op zoek naar een tafellamp als sfeerverlichting, of een spotje om die prachtige woonaccessoire te laten shinen? Of misschien wel een nachtlampje voor in de babykamer of een leeslamp voor op je bureau om bij te werken. Resumé, goede verlichting is een must in élke ruimte en een lamp kopen doe je niet zomaar even …
 • Stijlen
  Als je bepaald hebt wat voor soort lamp je nodig hebt moet hij natuurlijk ook nog in je interieur passen. Naast ‘neutrale lampen’ die werkelijk overal passen (en daarmee nooit de eyecatcher zullen worden) kun je qua stijl veel kanten op, denk aan klassiek, industrieel, design, modern, vintage, bohemian … voor elke woonstijl vind passende lampen. Zeker weten dus dat je ook voor jouw woning een mooie lamp kunt kopen!
 • Lichtbronnen
  Als je aan een lichtbron denkt schiet waarschijnlijk het traditionele ‘peertje’ als eerste in je gedachten. Maar inmiddels kun je veel meer kanten op … naast de gloeilamp heb je ook nog halogeenlampen en ledlampen. In diverse stijlen zoals bijvoorbeeld een vintage of retro look, met zichtbare lichtspiralen, dimbaar of niet-dimbaar en tegenwoordig zijn lichtbronnen steeds vaker ‘slimme verlichting’ die op afstand bediend en geprogrammeerd kan worden. 
 • Lichtkleuren
  En als je dan denkt dat je alles gehad hebt komt de lichtkleur nog als keuze voorbij. Wat is dat nu weer? De lichtkleur is de sfeer en lichtopbrengst die een lichtbron afgeeft en wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Deze bestaat uit een schaalverdeling, de belangrijkste lichtkleuren die daarin voorkomen zijn ‘warm wit’ en ‘koud wit’ maar er zijn nog heel veel waardes daar tussenin. Welke lichtkleur je kiest hangt in eerste instantie samen met de soort verlichting. Werkverlichting kan een andere lichtkleur nodig hebben dan sfeerverlichting bijvoorbeeld. En daarnaast speelt smaak natuurlijk ook een belangrijke rol.

Lamp kopen? Sisällä adviseert je graag!

Bij Sisällä interieur & gifts hebben we niet alleen een groot assortiment lampen te koop. Als gediplomeerd interieuradviseur kan ik je ook prima helpen met het maken van de perfecte keuze die helemaal past bij jou en jouw interieur. En wil je niet alleen een lamp kopen maar wil je een volledig lichtplan? Ook daarin kan ik jou adviseren, neem dan even vrijblijvend contact met mij op dan bespreken we jouw wensen en de mogelijkheden.

Contactgegevens Sisällä

Sisällä interieur & gifts
Koshof 7
1761 AT  Anna Paulowna

Website / webshop: https://www.sisalla.nl

Email: info@sisalla.nl